Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die aan het eind van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven Hayes. Veel mensen die bij mij in de praktijk komen zijn vooral bezig met vechten, vechten tegen de emoties en gedachten waardoor ze zich alleen maar slechter gaan voelen met alle gevolgen van dien.

Herkenbaar? Tijdens de therapie leer ik je om je te richten op zaken waar je wel invloed op hebt, zoals je eigen gedrag. Hierdoor ontstaat er een acceptatie gerichte houding ten opzichte van de emoties en gedachten die, zoals voor iedereen geldt, gewoon bij het leven horen.

Binnen ACT gaan we ervan uit dat alle kernprocessen met elkaar in verband staan en niet los van elkaar gezien kunnen worden met als ultieme doel: jouw psychologische flexibiliteit.

Vandaag ben ik gaan lopen
Ik maak me klein bij elk geluid
Ik ben veel banger dan ik was, toen ik nog stil stond mag zo wezen,
maar ik kom eindelijk, ik kom eindelijk voorruit.

Acda & De Munnik

ACT

De filosofie van ACT

De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Sinds maart 2011 is ACT in verenigde staten officieel erkend als evidence based.

Tijdens de therapie doorlopen we de 6 kernprocessen van ACT, dit is een proces op maat en hoeft dus niet persé in de hieronder omschreven volgorde.

  • Cognitieve defusie: ik zeg weleens; “er woont een gek op zolder, en daar luisteren we ook nog naar”. Je hoeft namelijk niet alles te geloven wat je denkt! Tijdens de ACT leer je om afstand te nemen van je eigen denken, dit levert je een directe keuzevrijheid op.
  • Mindfulness: probeer eens echt stil te zijn bij wat je voelt en ervaart, is het dan nog steeds eng? Oké, het is spannend en dat mag, maar vanuit mindfulness ervaren zonder te vermijden zal ertoe leiden dat het gevoel en de ervaring er mag zijn.
  • Acceptatie: pijn hoort bij het leven, de vraag is, maak je van de pijn een lijden of accepteer je datgene waar je toch geen invloed op hebt. Ik leer je om te stoppen met vechten tegen het onvermijdelijke. Hierdoor ga je rust en nieuwe mogelijkheden ervaren.
  • Zelf-als-context: op basis van taal vormen we onze identiteit, helaas heeft deze vaak een negatieve invulling zoals bv “ik ben onzeker”, “ik ben lelijk”, “ik ben dik”, vervolgens geloof je dit en ga je je ernaar gedragen. Je bent dit echter niet, het is een beeld van jezelf dat je samen met je omgeving hebt gevormd. Je problemen zijn niet wie je bent! Maar wie ben je dan wel?
  • Verhelderen van waarden: wordt je bewust van datgene wat echt belangrijk voor je is. En belangrijker nog, leef je leven in het teken van datgene wat echt belangrijk voor je is? Zoals tijd voor jezelf, je partner en je kinderen, maar ook je gezondheid, je werk, relaties, vriendschappen, etc.
  • Toegewijde actie: ben jij bereid om je gedrag bewust stap voor stap te veranderen in de richting van de waarden die voor echt belangrijk zijn?

Ik nodig je graag uit om een vrijblijvende afspraak te maken voor een ontmoeting, wie weet kan ik iets betekenen in jouw persoonlijke en/of zakelijke proces.
Klik hier