Ik lees mijn kippen elke avond een verhaaltje voor.

Het kippenhok staat achter in de wei, aan de bosrand. Vanuit het keukenraam kan ik het zien staan. Van de ren heb ik een villa gemaakt die neigt naar een fort. Roofvogels mogen uiteraard niet bij de kippetjes komen. Vrolijk scharrelen ze overdag in de schijnbare veiligheid van de villa rond. 

Wanneer de avond valt maken de vos en marter zich klaar voor de nacht. De dames gaan op stok en het automatische kippenluik houdt het gespuis bij de ze vandaan. Alle gevaar onder controle. Ik kan rustig gaan slapen.

Tenminste als het niet zo zou zijn dat mijn kippen zeer autonoom ingesteld zijn; ze slapen liever in de openlucht. 

Hoe ga ik dit fiksen, ze moeten dat hok in voordat het luik dichtgaat? Ik val peinzend in slaap en wordt met hoofdbrekens wakker.  Hoe krijg ik dit onder controle? De verantwoordelijkheid overdragen aan Dave de haan? Belonen met lekkere hapjes? De stokken uit de villa verwijderen? Dat zou afbreuk doen aan het comfort van de dames, geen optie dus.

Met de illusie van controle loop ik elke avond in het donker naar de villa achter in de wei. Ik til de slapende kippen op en via het loopplankje begeleid ik ze het nachthok in. Wanneer ze lekker op stok zitten lees ik het verhaaltje Van den vos Reynaerde voor. 

Met de stille hoop op inzicht en wijsheid zodat ook ik rustig kan slapen.